Novinky
Chcete mít zdravé srdce? Jezte hrozny!
V roce 2009 začali lékaři z Michiganské univerzity uvažovat nad teorií, že pokud červené víno působí preventivně proti vzniku srdečních a cévních onemocnění, mohly by obdobně fungovat i samotné hrozny. Ty totiž stejně jako víno obsahují antioxidanty, které zabraňují oxidačnímu stresu, a chrání tak cévy před poškozením.
Hrozny v prášku
Ve své studii proto zkoumali vliv pravidelného užití hroznů na kardiovaskulární systém. Červené, zelené a černé hrozny umleli na prášek a ten pravidelně podávali skupině laboratorních potkanů. Druhá skupina pak dostávala stejnou stravu, ovšem bez přídavku hroznového prášku. Zajímavé bylo, že jako pokusná zvířata bylo vybráno plemeno, které má sklony k nadváze. Výsledky přesto byly velmi zajímavé.Po třech měsících experimentu čekalo na vědce velké překvapení. Potkaní skupina s hroznovou stravou byla totiž oproti kontrolní skupině daleko zdravější. Snížil se u ní totiž nejen krevní tlak a zlepšily srdeční funkce, ale dokonce došlo i ke snížení obsahu tuků v krvi a zlepšení glukózové tolerance!
Dvojí ochrana těla
Lékaři toto zlepšení přičítají zejména vysokému obsahu antioxidantů v hroznech. Ty totiž působí preventivně proti účinkům oxidačního stresu, a nepřímo tak snižují i hladiny tuků v krvi. Navíc působí i protektivně proti vzniku intolerance na glukózu a tím i vzniku cukrovky. Hrozny tak chrání tělo hned dvakrát.(kam)
Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/186652.php