Novinky
16 potravin, které chrání srdce
Zdravý životní styl působí preventivně proti civilizačním chorobám, nemoci srdce nevyjímaje. Leccos proto zmůžete i vhodnou skladbou jídelníčku. Následující seznam potravin „pro zdravé srdce“ může být inspirací pro váš příští zdravý oběd nebo večeři.
1. Čerstvé bylinky
Tymián, rozmarýn, šalvěj, oregano – tyto bylinky obsahují antioxidanty – látky, které chrání buňky lidského těla. Když bylinkami nahradíte sůl a tuk, vaše jídlo tak získá novou, zajímavou chuť a zůstane zdravým.
2. Černé fazole
Černé fazole jsou plné folátů a hořčíku, které snižují krevní tlak. Ve fazolích je navíc vysoký obsah vlákniny, která v těle snižuje množství cholesterolu.
3. Červené víno
Alkohol v malém množství prospívá – malé množství by ale nemělo překročit jednu sklenici piva či vína pro ženu a dvě sklenice pro muže. Srdci nejvíce prospívá červené víno – obsahuje totiž resveratrol a katechiny – látky posilující cévní stěny.
4. Losos, tuňák
Rybí maso obsahuje omega-3-mastné kyseliny – látky, které snižují riziko srdečních arytmií, jež mohou vést k náhlému úmrtí. Mořské ryby navíc obsahují látky, které dokážou snížit tuky obsažené v krvi a bojují proti zánětu. Každý by měl do svého jídelníčku mořské ryby zařadit alespoň 2× týdně.
5. Extra panenský olivový olej
Polyfenoly a mononenasycené tuky – to jsou látky obsažené v olivovém oleji a nejvíce jich je právě v extra panenském, který se získává při prvním lisování oliv. Pokud tímto olejem nahradíte další tuky, které obvykle používáte (např. máslo), váš cholesterol by měl poklesnout.
6. Ořechy, mandle
Malá hrst ořechů denně snižuje cholesterol a omezuje zánět ve věnčitých cévách – cévách, které zásobují srdeční stěnu. Mandle jsou dobrým zdrojem vitamínu E, snižují cholesterol a snižují riziko rozvoje cukrovky. Ořechy či mandle ve vašem jídelníčku mohou vhodně nahradit chipsy a sušenky.
7. Tofu
Lidé, kteří mají rádi maso, se na tyto výrobky dívají skrz prsty, ale zkuste je vyzkoušet – jsou velmi chutné, snadné na úpravu, a navíc obsahují vlákninu a velké množství bílkovin.Ač to z názvu nevypadá, sladké brambory jsou dobrou náhradou klasických brambor především pro pacienty trpící cukrovkou. Nezpůsobují totiž vysoké výkyvy krevního cukru. Navíc obsahují velké množství vlákniny a vitamínu A.
8. Pomeranče
Pomeranče jsou zdrojem pektinu – vlákniny, která dokáže vázat cholesterol, draslíku, který pomáhá kontrolovat krevní tlak, a navíc velkého množství vitamínu C.
9. Mangold
Opomíjená zelenina podobná špenátu nebo čínskému zelí je zdrojem draslíku a hořčíku – minerálů, které mají dobrý vliv na udržování krevního tlaku.
10. Mrkev
Dle studií z poslední doby mrkev snižuje hladinu cukru v krvi a předchází tak rozvoji cukrovky. Díky vysokému obsahu vlákniny navíc snižuje cholesterol.
11. Oves
Oves v jakékoliv formě snižuje LDL cholesterol – škodlivou složku cholesterolu. Vyzkoušejte například ovesnou kaši, která vás zasytí na dlouhé hodiny.
12. Lněné semínko
Vláknina, lignany a omega-3-mastné kyseliny – ty všechny jsou v semínkách obsažené a snižují krevní cholesterol.
13. Mléčné výrobky
Mléko obsahuje draslík a vápník a jogurt obsahuje těchto prvků dokonce dvojnásobek. Mléčné výrobky ale obsahují také velké množství tuku, vhodnější jsou proto nízkotučné varianty.
14. Káva a čaj
Tyto oblíbené nápoje snižují riziko cukrovky, a to dokonce o 25 % a tento vliv mají dokonce i bezkofeinové varianty. Ale opatrnost je nutná u pacientů trpících vysokým krevním tlakem, protože ten kofein ještě zvyšuje.
15. Třešně
Tyto sladké plody obsahují látky, které chrání cévní stěnu.
16. Borůvky
Borůvky jsou obecně velmi zdravé ovoce, které je zdrojem mnoha látek prospěšných pro zdraví a příznivý vliv mají i na vaše srdce.(vesa)
Zdroj: http://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-to-save-your-heart