Novinky
Brusinky: malý zázrak pro srdce a cévy
„Stovky studií dokazují, že látky obsažené v brusinkách mají pozitivní vliv na naše zdraví,“ říká Jeffrey Blumberg, vedoucí skupiny, která porovnávala výsledky více než 150 studií a vědeckých článků zaměřených právě na toto ovoce. Podle něj jsou brusinky jedinečné, protože obsahují jiný typ organických látek než ostatní „bobule“. Jedině v nich je totiž obsažen tzv. A-typ polyfenol. Právě ten je zodpovědný za několik zásadních účinků na náš zdravotní stav:- Má antiadhezivní účinky, které zabraňují vzniku infekcí v močovém ústrojí. V začátcích infekce tak není potřeba sahat po antibiotické léčbě.
- Snižuje množství cholesterolu v krvi a krevní tlak.
- Působí protizánětlivě.
- Je to významný antioxidant.
Do boje proti infarktu
Působením na hladiny cholesterolu a zabraňováním vzniku aterosklerotických plátů jsou brusinky významné i z kardiologického hlediska. Navíc podporují endoteliální funkce a zvyšují poddajnost tepen. Mají tak pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém, pomáhají předcházet ateroskleróze a z ní plynoucímu infarktu či mozkové mrtvici.
Klidně s cukrem
Zatímco ostatní ovoce obsahuje hlavně vitamíny a minerály, brusinky jsou bohaté na polyfenoly. Kvůli jejich výrazné chuti i přirozeně malému obsahu cukru jsou brusinky často doslazovány. Nemusíte se ale obávat, přislazené brusinky obsahují přibližně stejné množství cukru jako jakékoliv jiné sušené ovoce bez doslazení. Brusinky si tak můžeme dopřát v jakékoliv podobě po celý rok.
(jez)
Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/releases/269035.php