Novinky
Jídelníček, který srdci prospívá
V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte se soli, tučnému či sladkému jídlu, nabádají nás články v lifestylových časopisech. Existují ale i potraviny, které našemu srdci dokážou pomoci. Které to jsou?
- Čerstvé bylinky. Nabízejí nepřeberné množství chutí, které pomáhají vytvořit z nezdravých jídel jejich zdravější variantu. Nahrazují přebytek soli, cukru i tuků. Rozmarýn, oregano, ale i tymián navíc obsahují antioxidanty.
- Černé fazole a sójové boby. Jemné černé fazole jsou zásobárnou kyseliny listové, antioxidantů, vlákniny i hořčíku. Díky tomu pomáhají kontrolovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Jsou příjemným zpestřením salátů či polévek. Pokud používáte fazole konzervované, nejprve je propláchněte, zbavíte je tak přebytečné soli. Sójové boby se k nám dostaly z japonské kuchyně, kde jsou chutným předkrmem. Je v nich také množství vlákniny snižující cholesterol a navíc obsahují sójový protein, který účinek vlákniny ještě zvýrazňuje.
- Červené víno. Pokud se rozhodujete, čím si připít, sáhněte po červeném vínu. Látky v něm obsažené snižují cholesterol a zpevňují cévní stěnu. Pijte ale s rozumem – příliš mnoho alkoholu naopak srdci škodí. Ženám je doporučována maximálně 1 sklenička vína denně. Muži si mohou dovolit i dvě, záleží na tělesné hmotnosti. Alkohol by se neměl kombinovat s aspirinem a dalšími léky.
- Mořské ryby. Nejlepší jídlo, které můžete svému srdci dopřát, je čerstvý losos. Tato růžová ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, snižuje množství tuků v krvi a omezuje zánětlivé pochody. Pokud jste lososa už přejedení, sáhněte po tuňákovi. I ten obsahuje zdraví prospěšné kyseliny a navíc je levnější. Losos, tuňák, ale i makrela či sardinky by měly být alespoň jednou týdně součástí vašeho jídelníčku.
- Extra panenský olivový olej. Ten z čerstvých oliv a za studena lisovaný je plný antioxidantů a polyfenolů. Pomáhá chránit cévy před poškozením. Je také bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, čímž se stává zdravější volbou než například máslo.
- Vlašské ořechy a mandle. Naučte se mlsat zdravě a dejte si denně hrst ořechů či mandlí. Omezují záněty, snižují cholesterol a mění škodlivé tuky na zdravější nenasycené mastné kyseliny.
- Mangold. Tmavě zelené listy této zeleniny jsou plné hořčíku i draslíku – minerálů, které pomáhají udržet krevní tlak pod kontrolou. K tomu se přidává i nemalé množství vitamínu A a samozřejmě vláknina.
- Káva. Nejnovější studie očistily pověst kávy a čaje a potvrdily, že kofein snižuje nebezpečí cukrovky. Jako zdravé jsou označovány i čtyři šálky kávy denně.
(jez)
Zdroj: http://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-to-save-your-heart