Novinky
S hypertenzí si poradí šťáva z červené řepy
Podle lékařských odhadů v České republice žijí až 3 miliony hypertoniků, tedy lidí s vysokým krevním tlakem. Léčí se jich však pouze jedna třetina. Důvod je prostý – hypertenze není akutní nemoc, projeví se většinou až za několik let, nejčastěji infarktem či mozkovou příhodou. Vědci nyní rozšířili seznam potravin, které pomáhají snižovat krevní tlak, o šťávu z červené řepy.
Výhody hlavně pro muže
Při jednom z výzkumů se skupina dobrovolníků sestávala z 15 mužů a 15 žen. Výsledky mezi nimi se mírně lišily.
- Studie zjistila, že za hodinu po vypití sklenice šťávy z červené řepy poklesl systolický tlak respondentům průměrně o 4–5 mm Hg.
- I když se číslo nezdá příliš vysoké, stačí k tomu, aby snížilo výskyt kardiovaskulárních chorob v populaci o 10 %.
- U mužů i žen došlo k poklesu systolického krevního tlaku po dobu 6 hodin.
- U pánů byl obecně zaznamenán větší pokles tlaku krve než u opačného pohlaví.
Na skutečnost, že červená řepa více snižovala tlak krve u mužů než u žen, upozorňovala již předchozí studie. Vědci se domnívají, že účinky látek z této rostliny mohly být ovlivněny léky, například antikoncepcí.
Nitráty tlak snižují
Která látka stojí za úspěchem ve snižování tlaku krve? Jsou to nitráty, obsažené v červené řepě ve vysokém množství. Kromě řepy má vysoké množství nitrátů i listová zelenina. A jak to funguje?
- V lidském těle jsou nitráty přeměněny na oxid dusnatý.
- Tento oxid se váže na cévní výstelku a způsobuje roztažení cév.
- Krev pak cévami lépe protéká a krevní tlak se snižuje.
V současné době probíhá výzkum dlouhodobého účinku nitrátů na organismus. Již dnes však lékaři doporučují zařadit do jídelníčku potraviny obsahující tuto látku. Prevence je totiž nejlepší v boji proti mnoha chorobám a hypertenze se mezi ně směle řadí.
(holi)
Zdroj: http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20121212/beetroot-juice-blood-pressure