Novinky
Středomořská strava – cesta ke zdravému srdci
Jedete na dovolenou do Středomoří? Nechte se inspirovat místním jídelníčkem. Tzv. mediteránská kuchyně je jedna z nejzdravějších. Dokáže například snížit riziko metabolického syndromu, který ohrožuje srdce a cévy.
Metabolický syndrom
Metabolický syndrom je onemocnění, kterým trpí asi třetina evropské populace a jeho výskyt se neustále zvyšuje. Je to nejčastější civilizační choroba, která urychluje aterosklerózu (kornatění) tepen a svého nositele ohrožuje poškozením srdce a cév, které může vyústit v infarkt myokardu nebo v cévní mozkovou příhodu. Metabolický syndrom patří k nejčastějším příčinám úmrtí v dnešní době.Metabolický syndrom zahrnuje několik složek:
- vysoký krevní tlak,
- cukrovku 2. typu,
- obezitu.
Středomořská kuchyně využívá mnoho zdraví prospěšných ingrediencí:
- olivový olej, který obsahuje mononenasycené kyseliny a fenoly,
- čerstvé ryby a drůbež,
- čerstvou zeleninu a ovoce,
- víno v malých dávkách,
- vyrovnané množství vitamínů a minerálů.
Léčivý olivový olej
Olivový olej obsahuje fenoly, což jsou přírodní látky, které se umí vázat na cholesterol v krvi a neutralizovat jeho škodlivý vliv na lidské zdraví. Vědci zjistili, že fenoly také v těle potlačují některé prozánětlivé geny a právě zánět je jedním z procesů, který se podílí na vzniku aterosklerózy. Vědci sledovali skupinu lidí s metabolickým syndromem, kteří každý den dostávali snídani bohatou na fenoly. Ukázalo se, že u těchto pacientů se změnilo nastavení imunitního systému, které vedlo ke snížení zánětlivé aktivity v těle a tím i ke snížení rizika poškození cév.
Projezte se ke zdraví
Zkuste se tedy zamyslet, zda by váš jídelníček nepotřeboval změnu. Středomořská kuchyně je velmi chutná a svěží, možná i zhubnete a určitě prospějete svým cévám a srdci.(vesa)
Zdroj:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110307161851.htm
http://www.webmd.com/heart-disease/news/20031111/mediterranean-diet-fights-heart-disease
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100419204628.htm