Novinky
Víno, sůl a zdravé srdce – jde to dohromady?
Většina milovníků červeného vína věří, že pití tohoto lahodného moku prospívá jejich srdci. Často ale příliš nechtějí slyšet, že i zde existují určité limity. Konzumace nadměrného množství alkoholu totiž může vést ke zdravotním problémům – stejně jako například přehnané solení.
Ženy by měly pít méně než muži
Střídmé popíjení červeného vína je zdravé, znamená to ale pro muže maximálně 2 dl denně, pro ženy 1 dl za den. A co může každodenní vysoká konzumace alkoholu (ať už vína, piva, nebo lihovin) člověku obecně způsobit?- Může dramaticky zvyšovat krevní tlak.
- Způsobit srdeční selhání a vést k mrtvici.
- Zvyšovat hladinu triglyceridů.
- Podporovat obezitu.
- Může vést dokonce k depresím a sebevraždám.
(Ne)informovaní konzumenti
Mnoho lidí si také nesprávně myslí, že používáním soli s nízkým obsahem sodíku svému srdci nijak neškodí. Americká kardiologická asociace proto provedla výzkum u 1 000 dospělých osob – odborníci chtěli zjistit, jaký názor mají Američané na spotřebu vína a soli v souvislosti se zdravím jejich srdce. A jak dopadl průzkum a co všechno ukázal?- Jen 30 % lidí ví, jaké množství alkoholu je doporučené.
- 61 % respondentů nesprávně souhlasilo s tím, že mořskou sůl s nízkým obsahem sodíku není třeba započítávat do denní spotřeby soli. I s ní je však nutné počítat v celkové spotřebě.
- 46 % osob přiznalo, že kuchyňská sůl je hlavním zdrojem sodíku v jejich stravě. Přitom 75 % sodíku pochází ze zpracovaných potravin, jako jsou polévky, koření, konzervované potraviny, připravené směsi apod.
- Lidé nečtou etikety na potravinách – přitom by stačilo jen pár vteřin a věděli by, kolik sodíku konkrétní potravina obsahuje.
- 73 % dospělých Američanů pije víno.
- 87 % konzumentů vína tvrdí, že víno je prospěšné pro srdce.
- 59 % osob ví, jaká je hodnota jejich tlaku, a 25 % má informaci, že mají vysoký krevní tlak.
- Asi 95 % respondentů uvedlo, že tuší, jak by mohli snížit riziko vysokého krevního tlaku.
Výsledky průzkumu ukazují, že mnohé představy týkající se alkoholu či solení nejsou u mnoha konzumentů vína a soli zcela přesné. Lidé by měli věnovat více pozornosti tomu, co konzumují a postupně měnit své stravovací návyky.
(aši)
Zdroj: http://www.webmd.com/heart-disease/news/20110426/wine-salt-and-your-heart-confusion-abounds