Novinky
Vystavte cholesterolu stopku!
Zvýšené množství cholesterolu v krvi jednoznačně ohrožuje naše zdraví. Zvětšuje riziko vzniku některých srdečně-cévních chorob, jako je srdeční infarkt, ischemická choroba dolních končetin nebo mozková mrtvice. Pokud i vám lékař doporučil takzvanou nízkocholesterolovou dietu, mohou vám pomoci následující 4 doporučení.
1. Ovoce a zelenina bez omezení
V konzumaci ovoce a zeleniny se nemusíte, vyjma velmi sladkých druhů, nikterak omezovat. Nejen že povětšinou obsahují minimum tuku a kalorií, a tedy nezvyšují cholesterol, ale jsou rovněž bohaté na přírodní fytosteroly a fytofenoly. A právě tyto látky mají schopnost hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi dokonce snižovat.
2. Tuky, věčný problém
Při výběru tuků a olejů preferujte ty rostlinné, tedy takové, které obsahují srdci a cévám prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Raději se vyhněte všem nasyceným mastným kyselinám, které nacházíme zejména v živočišných tucích, například máslu nebo slanině. Pozor je však třeba dát si také na trans-nenasycené mastné kyseliny, které na nás číhají v takzvaných částečně ztužených rostlinných olejích.
3. Pečivo jen s vlákninou
Omezte konzumaci bílého pečiva a nahraďte ho tmavým, celozrnným. To obsahuje vyšší množství vlákniny, tedy složky, která není vstřebatelná střevem a při své cestě napomáhá také vylučování cholesterolu z organismu. Vlákninu rovněž nalezneme v již zmíněném ovoci a zelenině.
4. Bílé maso
Při výběru masa dejte přednost tomu kuřecímu, rybímu nebo králičímu namísto masa červeného, které obsahuje více tuku, a tedy i obávaného cholesterolu. Obecně se snažte snížit příjem tuku v konzumovaných potravinách nákupem nízkotučných výrobků.
Pamatujte si!
Pokud držíte nízkocholesterolovou dietu, měla by pro vás platit stejná doporučení, jaká náleží k racionálnímu stravování:
- Jezte menší porce víckrát denně.
- Dodržujte pitný režim.
- Vsaďte na pestrost připravovaných jídel.
- Nezapomínejte na dostatek pohybu.
(veri)
Zdroj: http://cholesterol.about.com/cs/controlwithdiet/a/goodfood.htm