Novinky
Za olivový olej srdce poděkuje
Informace, že vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin dokáže účinně ochránit naše srdce, jsou všudypřítomné. Tyto kyseliny obsahují jak různé umělé potravinářské doplňky, tak i surovina, která se zrodila už na úsvitu civilizace západního typu, nepřekonatelná v mnoha směrech – olivový olej.
Více než osmitisícová historie
Olivovník, olivy a olivový olej provází lidstvo během celé jeho historie. Už před 8000 lety byly olivy pěstovány na Středním východě, postupně se přes Sýrii, Krétu a Řecko dostaly až k branám antického Říma. A právě Římané byli ti, kteří vynalezli první nástroje a nové technologie na masové lisování oleje, zdokonalili jeho skladování a prodloužili tak trvanlivost. Jeho léčivé účinky například při hojení ran popsal ve svých eposech už řecký básník Homér. S rozvojem moderní medicíny se začali o olivový olej zajímat také lékaři. Zjistili totiž, že pravidelné používání této ingredience k přípravě pokrmů dokáže velmi blahodárně působit na zdraví.
Neuvěřitelné výsledky
Tuto skutečnost ostatně potvrzuje i nedávná studie, v níž 200 zdravých dobrovolníků konzumovalo denně 25 ml olivového oleje. Výsledky byly ohromující, neboť jeho pravidelná konzumace měla v závislosti na obsahu polyfenolů v oleji razantní vliv na zvýšení „hodného“ HDL cholesterolu v krvi na úkor „zlého“ LDL cholesterolu. A právě ten má za následek ucpávání cév tuky.Olivový olej kromě toho dokáže ještě další zdraví prospěšná kouzla:
- umí „vytěsnit“ nasycené tuky, takže se ve střevě nevstřebají do těla,
- podporuje produkci hormonu adiponektinu, který podporuje spalování tělesného tuku,
- olivový olej také obsahuje antioxidanty,
- přispívá navíc k pocitu sytosti, takže člověku brání v přejídání se,
- díky konzumaci olivového oleje klesá množství tělesného tuku a také vysoký krevní tlak, jeden z hlavních rizikových faktorů vzniku aterosklerózy – ta je vedle kouření hlavním rizikovým faktorem pro vznik trombů, které pokud ucpou cévu, omezí se průtok krve tkáněmi a může dojít například k infarktu myokardu nebo cévní mozkové mrtvici
(kam)
Zdroje:
http://www.oliveoiltimes.com/features/cardiology-olive-oil/9808
http://cardiology.jwatch.org/cgi/content/full/2006/920/6